Kilometerstand automatisch registreren
Aan de slag
28 december 2022 - 2 min lezen

Kilometertarieven van de Belastingdienst - Kilometertarieven voor 2021/2022

De vergoedingstarieven van de belastingdienst zijn de tarieven die u vaak moet gebruiken om uw kilometervergoeding voor het jaar te berekenen. In dit bericht zullen wij de verschillende door de belastingdienst vastgestelde tarieven bespreken en u een overzicht geven van hoe u de tarieven kunt gebruiken, afhankelijk van uw specifieke situatie.

Zie de nieuwe 2023 kilometertarieven van de Belastingdienst.

Over het algemeen is er maar één vergoedingstarief - €0,19 per kilometer dienstreis. Het is echter mogelijk dat dit tarief in bepaalde omstandigheden niet op uw geval van toepassing is, en dat zullen wij in deze post bespreken.

Tarieven van de belastingdienst als u met uw eigen auto rijdt

Rijdt u uw eigen auto voor zakelijke doeleinden, dan kunt u €0,19 per kilometer aftrekken voor uw zakelijke ritten. Bedenk wel dat als u uw werknemer meer dan €0,19 per kilometer terugbetaalt of vergoed krijgt, u daar belasting over moet betalen.

Wat als ik mijn auto huur?

Hetzelfde als hierboven geldt als u de auto huurt die u voor zaken gebruikt. U kunt €0,19 per kilometer aftrekken voor uw zakelijke ritten, volgens de regels die de belastingdienst heeft vastgesteld.

Dit geldt niet voor:

  • Extra privékilometers die u eventueel met uw auto van het werk rijdt. Als u bijvoorbeeld naar uw werk rijdt en u maakt een omweg naar de supermarkt om boodschappen te doen, kunt u de kilometers die u daarvoor gereden hebt niet aftrekken. U kunt alleen kilometers aftrekken die voor zakelijke doeleinden zijn gemaakt.

Wat als ik in een elektrisch voertuig rijd?

Als u een elektrische auto rijdt, is er geen verschil in vergoeding, aangezien de vergoeding voor elektriciteit geacht wordt in de vergoeding te zijn begrepen. Als u als werknemer een elektrische auto bezit, kan uw werkgever u een reiskostenvergoeding van maximaal €0,19 per kilometer geven.

Elektrische auto's zijn echter meestal geen eigendom van de werknemer. Zij worden vaak geleased of zijn eigendom van een bedrijf. Het is dus onwaarschijnlijk dat het opladen van de auto op het werk de werknemer iets zal kosten.

Driversnote

Kilometerregistratie wordt gemakkelijk gemaakt

Vertrouwd door miljoenen bestuurders

Automatiseer je rittenregistratie Automatiseer je rittenregistratie

Wat als mijn kilometervergoeding meer dan €0,19 bedraagt?

Als uw werkgever u meer dan €0,19 per kilometer vergoedt, zal het overschreden bedrag door de belastingdienst als belastbaar loon beschouwd worden. Meer informatie over kilometervergoedingen voor werknemers vindt u in onze gids.

Wat zijn de standaard kilometertarieven van de belastingdienst voor 2022?

De tarieven voor de aftrek voor 2022 zijn nog niet door de belastingdienst vrijgegeven. U kunt verwachten dat de tarieven medio december zullen worden vrijgegeven.

Kijk zeker op de officiële website van de belastingdienst voor eventuele nieuwe informatie over de kilometertarieven en de regels voor 2022.

Wat was het kilometertarief voor 2020 en de voorgaande jaren?

Het kilometertarief voor 2020 was hetzelfde als het huidige kilometertarief. In 2020 bedroeg het standaardtarief voor de kilometervergoeding €0,19 per kilometer.

De kilometertarieven voor voorgaande jaren in Nederland

  • Kilometertarief 2019: €0,19 per kilometer
  • Kilometertarief 2018: €0,19 per kilometer
  • Kilometertarief 2017: €0,19 per kilometer

Laat het ons weten als u nog vragen heeft over de standaard kilometertarieven in Nederland.

Hoe je je kilometerregistratie kunt automatiseren

Je rittenregistratie handmatig bijhouden is een heel karwei. Bekijk hoe je automatisch ritten kunt bijhouden voor je kilometervergoeding of aftrekposten.

Dit materiaal is alleen opgesteld voor informatieve doeleinden en is niet bedoeld om juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies te geven. Als je juridische of fiscale vragen hebt over deze inhoud of aanverwante zaken, dien je jouw professionele juridische, fiscale of boekhoudkundige adviseur te raadplegen.
Reiskostenvergoeding Belastingdienst Gids 
Automatiseer je rittenregistratie
Houd je kilometerstanden gemakkelijk bij en rapporteer deze. Bespaar tijd en moeite met Driversnote.
Aan de slag