Kilometerstand automatisch bijhouden
Aan de slag
28 december 2022 - 2 min lezen

Kilometervergoeding voor zzp’ers 2023

Als freelancer moet u misschien vaak (potentiële) klanten bezoeken, klanten ontmoeten, of op het kantoor van een klant werken. Dit leidt natuurlijk tot veel noodzakelijke reiskosten, maar gelukkig kunt u daarvoor gecompenseerd worden. Ervan uitgaande dat u met de auto reist, gaan wij in dit artikel in detail na hoe de kilometervergoeding voor zelfstandigen werkt.

Het goede nieuws is dat u als freelancer niet onderworpen bent aan de "normale kilometervergoeding" van €0,21 per kilometer, omdat u zelfstandige bent. In dit artikel zullen wij de regels doornemen rond hoe u uw zakelijke autokosten kunt aftrekken van uw belasting als zelfstandige in Nederland.

Hoeveel bedraagt mijn kilometervergoeding als zelfstandige in 2023?

Als zelfstandige hebt u de mogelijkheid om uw klant een kilometervergoeding aan te rekenen. In dat geval wordt het als omzet beschouwd, en moet u als ondernemer BTW over de omzet betalen. Dat betekent dat u ook BTW moet berekenen over de kilometervergoeding.

De meeste zelfstandigen rekenen een kilometervergoeding van €0,20 tot €0,30 per afgelegde kilometer. Houd er rekening mee dat alles boven €0,21 per kilometer belast wordt. Als u dus €0,30 per kilometer rekent, moet u over €0,09 inkomstenbelasting betalen.

Algemeen wordt aangenomen dat u maar € 0,21 per kilometer mag aanrekenen, maar dat is niet waar, u kunt uw klanten meer of minder aanrekenen dan het officiële tarief van € 0,21 (bedenk wel dat alles daarboven belast zal worden).

Driversnote

Uw reizen automatisch bijhouden

1 000 000+ gebruikers vertrouwen ons

Driversnote

Belastingdienst-conforme kilometerregistratie

Vertrouw op Driversnote voor conforme kilometerregistratie

Driversnote registreert automatisch je kilometers

Welke andere kosten kan ik als zelfstandige vergoed krijgen?

Als zelfstandige kunt u een vergoeding krijgen voor meer dan alleen de gereden kilometers. U kunt ook een vergoeding krijgen voor het volgende

● De onderhoudskosten van uw auto
● De afschrijvingskosten
● De kosten van uw autoverzekering
● De brandstofprijzen
● Wegenbelasting

Er is een formule om uw eigen kilometervergoeding te berekenen. U telt al uw uitgaven bij elkaar op en deelt het totaal door het aantal kilometers dat u elk jaar rijdt. Zo hebt u een duidelijk beeld van uw uitgaven en weet u of de kilometervergoeding die u van uw klant vraagt, volstaat om al uw autokosten te dekken.

Hoe kan ik als zelfstandige mijn kilometervergoeding bijhouden?

Om dit gemakkelijker te maken, kunt u proberen een logboek te gebruiken om de kilometers die u rijdt bij te houden. Het bijhouden van een logboek vergt veel moeite en tijd als u elke afzonderlijke rit wilt bijhouden. Een ander alternatief dat u kunt proberen is het gebruik van een kilometerregistratie app. Lees hier over het bijhouden van een conform logboek.

Als zelfstandige kan een kilometerregistratie app veel van uw tijd besparen. Vergeleken met een gewoon kilometerformulier bespaart de kilometerregistratie app u veel tijd, want hij:

● Stelt u in staat het bijhouden van de kilometers op automatische piloot te zetten
● Genereert automatisch een rapport dat aan de voorschriften voldoet, rechtstreeks uit uw logboeken
● U kunt uw eigen tarieven instellen
● U kunt het doel van uw ritten met één klik classificeren en ze op elk moment oproepen
● U zult geen ritten meer vergeten te registreren, aangezien de app automatisch de bewegingen volgt
● Geen kans meer dat u uw logboeken verliest en ze helemaal opnieuw moet schrijven
● Slaat al uw uitstapjes op in de cloud, zodat u ze altijd kunt terugvinden als dat ook nodig is

Het gebruik van een app zal de last van het organiseren en bijhouden van de kilometerregisters van uw schouders nemen; de app voor het auto-logboek zal de gegevens voor u bijhouden, en uw volledige kilometerformulier zal altijd maar een paar muisklikken van u verwijderd zijn.

Driversnote kan u helpen al het bovenstaande te doen, en van uw kilometervergoeding een fluitje van een cent maken. Met een nauwkeurige kilometerteller, de mogelijkheid om uw rit gemakkelijk te loggen en met één klik rapporten te genereren, kan Driversnote u veel tijd besparen.

Hoe u uw kilometerregistratie kunt automatiseren

Uw rittenregistratie handmatig bijhouden is een heel karwei. Bekijk hoe u automatisch ritten kunt bijhouden voor uw kilometervergoeding of belastingaftrek.

Driversnote is geen belastingdeskundige en alle informatie hier is algemeen advies en moet niet beschouwd worden als werkelijk belastingadvies. Voor actuele informatie over kilometervergoeding in Nederland kijkt u op de officiële website van de belastingdienst of neemt u contact op met uw accountant.
Reiskostenvergoeding Belastingdienst Gids 
Wat wij doen
Driversnote maakt het bijhouden van uw kilometerregistratie makkelijk. U kunt uw gereden kilometers bijhouden, indelen en rapporteren, allemaal binnen onze app.
Bekijk hoe het werkt