Kilometerstand automatisch bijhouden
Aan de slag
28 december 2022 - 2 min lezen

Kilometervergoeding voor Werknemers 2023

Vergoed worden voor uitgaven terwijl u voor zakelijke doeleinden rijdt, wordt reiskostenvergoeding genoemd. Uw werkgever kan ervoor kiezen om uw kosten te vergoeden, en er zijn een paar verschillende regels, afhankelijk van uw geval.

Uw werkgever kan u zowel een vergoeding geven voor het woon-werkverkeer als voor uitgaven voor andere zakengerelateerde reizen. Als u als werkgever uw werknemers wilt vergoeden, bekijk dan onze gids voor werkgevers.

Hoeveel kunt u als werknemer aan kilometervergoeding krijgen?

Uw werkgever kan u een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal 0,21 euro per km betalen als u voor zakelijke doeleinden in uw eigen auto rijdt. Uw werkgever kan kiezen of hij deze vergoeding al dan niet voor u betaalt voor woon-werkverkeer of alleen voor andere zakelijke ritten. Als u een vergoeding van uw werkgever krijgt, zult u waarschijnlijk een rittenregistratieboek (of een digitaal logboek) moeten bijhouden, om uw werkgever te bewijzen dat u het aantal km dat u declareert voor zakelijke doeleinden hebt gereden.

Driversnote

Uw reizen automatisch bijhouden

1 000 000+ gebruikers vertrouwen ons

Driversnote

Belastingdienst-conforme kilometerregistratie

Vertrouw op Driversnote voor conforme kilometerregistratie

Driversnote registreert automatisch je kilometers

Ik gebruik het openbaar vervoer - kan ik een vergoeding krijgen?

Ja, uw werkgever kan ervoor kiezen om u het openbaar vervoer te vergoeden. Hij mag maximaal € 0,21 per kilometer belastingvrij vergoeden. Zij kunnen er ook voor kiezen de werkelijke reiskosten te vergoeden, wat ook belastingvrij is. Als u een pasje voor het openbaar vervoer hebt, is het in bepaalde gevallen mogelijk om dat ook belastingvrij vergoed te krijgen. Lees hier meer.

Wat als ik een auto van de zaak gebruik?

Als uw werkgever u een auto van de zaak ter beschikking stelt, is dat voor zijn rekening en kan hij u geen belastingvrije kilometervergoeding geven. In plaats daarvan moet uw werkgever een bedrag om de kosten van het gebruik van de auto te dekken bij uw salaris optellen.

Wanneer kan ik een vergoeding voor zakelijk rijden aanvragen?

Gewoonlijk kunt u een vergoeding voor uw autokosten vragen als u uw eigen auto gebruikt voor uw werkgerelateerde activiteiten. In Nederland kunt u ook een vergoeding krijgen van uw woon-werkverkeer en terug. Enkele voorbeelden van zakengerelateerde reizen zijn:

  • Het bijwonen van vergaderingen of conferenties buiten uw gewone werkplek
  • Voorraden ophalen of spullen afleveren
  • Pendelen van uw gewone werkplek of huis naar een andere werkplek (bijvoorbeeld het kantoor of het werkterrein van een klant)
  • Etc.

Werkgerelateerde uitgaven - welke gegevens moet ik bijhouden?

Als u een kilometervergoeding van uw werkgever vraagt, zal die u wel op de hoogte brengen van hun eisen en regels - maar kort samengevat zijn de dingen die u zou willen bijhouden uw kilometers, parkeerkosten, tolkosten, en andere uitgaven die u doet tijdens uw werkgerelateerde reizen. Zorg ervoor dat u alle bonnetjes bewaart die u eventueel hebt van verschillende autokosten die verband houden met uw zakelijk rijden.

Enkele veelgebruikte manieren om dit aan te tonen zijn door middel van een automatische logboektoepassing, een ander soort kilometerteller of door dagboekaantekeningen van werkgerelateerde ritten te verstrekken.

Voor elke rit die als zakelijk is geregistreerd, moet u waarschijnlijk het volgende noteren:

● Datum
● Bestemming
● Doel; en
● Aantal gereden kilometers

Overleg met uw werkgever of de belastingdienst als u twijfelt over wat u moet bijhouden en registreren om terugbetaling te krijgen.

Hoe u uw kilometerregistratie kunt automatiseren

Uw rittenregistratie handmatig bijhouden is een heel karwei. Bekijk hoe u automatisch ritten kunt bijhouden voor uw kilometervergoeding of belastingaftrek.

Driversnote is geen belastingdeskundige en alle informatie hier is algemeen advies en moet niet beschouwd worden als werkelijk belastingadvies. Voor actuele informatie over kilometervergoeding in Nederland kijkt u op de officiële website van de belastingdienst of neemt u contact op met uw accountant.
Reiskostenvergoeding Belastingdienst Gids 
Wat wij doen
Driversnote maakt het bijhouden van uw kilometerregistratie makkelijk. U kunt uw gereden kilometers bijhouden, indelen en rapporteren, allemaal binnen onze app.
Bekijk hoe het werkt