Kilometerstand automatisch registreren
Aan de slag
Onbelaste Reiskostenvergoeding voor 2024
2 januari 2024 - 2 min lezen

Onbelaste Reiskostenvergoeding voor 2024

Vanaf 2024 stijgt het bedrag van onbelaste reiskostenvergoeding. De nieuwe vergoeding wordt per kilometer 2 cent hoger, waardoor meer van de zakelijk-gerelateerde kosten van je voertuig vergoed worden.

Onbelaste reiskostenvergoeding 2024

De Belastingdienst heeft een nieuwe onbelaste reiskostenvergoeding vrijgegeven voor het belastingjaar 2024. Het nieuwe tarief is €0.23 per zakelijk gereden kilometer. Dit is €0.02 hoger dan in 2023.

Hieronder staat wat dit betekent voor verschillende werksituaties.

Driversnote

Kilometerregistratie wordt gemakkelijk gemaakt

Vertrouwd door miljoenen bestuurders

Automatiseer je rittenregistratie Automatiseer je rittenregistratie

Onbelaste reiskostenvergoeding voor zelfstandigen (zzp’ers)

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) kan je de kosten van je zakelijke voertuig van je winst aftrekken. Dit kan voor €0.23 per kilometer en geldt voor het totaal van 2024 op het moment dat je belastingaangifte doet.

Voor de juiste vergoeding is het belangrijk om je zakelijke ritten gedurende het hele jaar nauwkeurig bij te houden. Als je logboek aan de regels voldoet, kan je het maximale bedrag aftrekken en ben je beschermd bij controles van de Belastingdienst.

Onbelaste reiskostenvergoeding voor werkgevers

Als werkgever kan je je werknemers onbelast vergoeden voor hun werkgerelateerde reiskosten. De onbelaste vergoeding stijgt in 2024 naar maximaal €0.23 per kilometer. Reiskostenvergoeding heeft zowel betrekking op ritten die jouw werknemers maken met hun privévoertuigen, als ritten met het openbaar vervoer (zoals de bus, boot en taxiritten).

Wil je werknemers een hogere reiskostenvergoeding geven dan het vastgestelde bedrag? Dat kan. Elke cent boven de maximale €0.23 per kilometer wordt dan gezien - en belast! - als loon. Om deze extra verhoging onbelast te houden, kan je gebruikmaken van de werkkostenregeling (WKR).

Onbelaste reiskostenvergoeding geldt niet voor werknemers met een voertuig dat vergoed is door het bedrijf.

Onbelaste reiskostenvergoeding voor werknemers

Je wergever kan ervoor kiezen om jouw werkgerelateerde reiskosten te vergoeden. De Belastingdienst heeft de reiskostenvergoeding voor 2024 vastgesteld op €0.23 per kilometer. Dat betekent dat je dus €0.23 vergoed krijgt voor elke zakelijke kilometer die je in je privévoertuig rijdt. Dit is volledig belastingvrij.

Als je werkgever een hoger bedrag per kilometer vergoedt dan het officiële bedrag voor 2024, wordt elke verschil belast op je salaris.

Om het juiste salaris uitbetaald te krijgen, moet je goed bijhouden hoeveel zakelijke kilometers je aflegt. Ga bij je werkgever na welke gegevens ze van elke rit van jou verwachten. Vaak gaat het om de datum, het begin- en eindadres van je rit en de afgelegen afstand.

Zakelijke kilometers bijhouden

Je zakelijke ritten bijhouden kan natuurlijk met pen en papier of met een spreadsheet. Maar als je vaak en veel rijdt, kan deze taak veel tijd in beslag nemen. Overweeg om je kilometers automatisch bij te houden. De Driversnote rittenregistratie app helpt je hierbij. Binnen enkele stappen creëer je kilometerrapporten die aan de belastingvoorwaarden voldoen. Waar en wanneer jij maar wilt. De app registreert automatisch je kilometers. Dat scheelt je tijd en zorgt ervoor dat je geen reiskostenvergoeding voor je ritten misloopt.

Hoe je je kilometerregistratie kunt automatiseren

Je rittenregistratie handmatig bijhouden is een heel karwei. Bekijk hoe je automatisch ritten kunt bijhouden voor je kilometervergoeding of aftrekposten.
Nieuwste berichten
Automatiseer je rittenregistratie
Houd je kilometerstanden gemakkelijk bij en rapporteer deze. Bespaar tijd en moeite met Driversnote.
Aan de slag

Gerelateerde berichten

Onbelaste Reiskostenvergoeding voor 2024
Onbelaste Reiskostenvergoeding voor 2024

2 januari 2024 - 2 min lezen

Hogere onbelaste reiskostenvergoeding in 2024. Wat betekent dit voor jou en voor verschillende werksituaties?

Kilometervergoeding voor zzp’ers
Kilometervergoeding voor zzp’ers

28 december 2022 - 2 min lezen

Als freelancer moet u misschien vaak (potentiële) klanten bezoeken, klanten ontmoeten, of op het kantoor van een klant werken...

Kilometervergoeding van Belastingdienst voor 2023
Kilometervergoeding van Belastingdienst voor 2023

17 april 2024 - 2 min lezen

Kilometervergoeding voor 2023 in Nederland. Bekijk het nieuwe kilometertarief van belastingdienst en leer hoe je een zakelijke kilometervergoeding kunt vorderen.